Makwan Amirkhani | Vapaaottelija

Haastattelussa Makwan Amirkhani

Makwan (32) on suomalainen vapaaottelija, joka kilpailee Ultimate Fighting Championship -organisaatiossa (UFC). Hänen painoluokkansa on höyhensarja (65,8 kg). Alkuperältään hän on Iranin kurdi. Suomeen hän tuli vuonna 1993 aloittaen painiharjoittelun melkein heti. Koulut, joita hän on käynyt ovat olleet kouluja, joissa on saanut urheilla täyspäiväsesti. Vapaapainissa ja kreikkalais-roomalaisessa painissa kilpailleen Makwanin ensimmäinen vapaaottelu ammattilaisena oli lokakuussa 2010.

UFC on yhdysvaltalainen vapaaotteluorganisaatio. Se on arvostetuin ja seuratuin vapaaottelutapahtumia tuottava organisaatio. Vapaaotteluissa ovat sallittuja sellaiset lyönnit, potkut, heitot, lukot, kuristukset ja muut tekniikat, joita ei ole erikseen kielletty. Kiellettyjä tekniikoita ovat esimerkiksi pureminen, silmien vahingoittaminen, hiuksista vetäminen ja sormilukot. Myös kaikenlaiset iskut sukuelimiin ovat kiellettyjä. Ottelut käydään kahdeksankulmaisessa Octagoniksi kutsutussa häkissä, jossa on joustava lattia sekä kanaverkkomaiset seinät. Ottelut ovat kolmieräisiä paitsi mestaruusottelut ja illan pääottelu, joissa on viisi erää. Erien kesto on viisi minuuttia ja niiden välissä on minuutin tauko. Kolme tuomaria pisteyttää erät siten, että voittaja saa kymmenen pistettä ja hävinnyt yhdeksän tai vähemmän perustuen lyönteihin, potkuihin, lukkoyrityksiin, hyökkäävyyteen sekä ottelun hallintaan. Erien pisteet lasketaan yhteen ja enemmän pisteitä saanut voittaa tai ottelu päättyy tasan. Ottelu voi päättyä myös luovutukseen (ottelija taputtaa tai sanoo, että ei voi jatkaa), tyrmäykseen tai tekniseen tyrmäykseen, jossa tuomari katsoo, ettei toinen ottelija kykene puolustautumaan ja keskeyttää ottelun.

Koronan takia täysin normaalia elämää ei meistä kukaan ole päässyt viettämään. Makwan itse totesi haastattelussa, että pandemia on ollut hänelle hyvin hedelmällistä aikaa. Salille ei ole voinut ottaa ihmisiä niin kuin ennen. Näin on saanut olla yksin omien ajatusten kanssa ja miettiä elämän tarkoitusta. Se on kasvattanut henkisesti.

Iranin kurdien kulttuuri on perinteen mukaan hyvin perhekeskeinen. Läheiset ja tuttavat antavat toisilleen poskisuudelman ja joskus myös halauksen. Ystäviä ja tuttuja kätellään, ja vanhempien ja iäkkäiden ihmisten kättä voidaan suudella kunnioituksen osoituksena. Säännöt ja rajoitukset ovat muuttaneet tätäkin kulttuuria, joka sekin on tuonut lisää omaa aikaa ja omaa rauhaa. Olemme riippuvaisia toinen toisistamme ja tämä mennyt aika on saanut Makwanin mielestä inhimillisyyden takaisin maailmaan.

Haastattelemme Makwania toukokuun lopussa 2021. Viimeiset ½ vuotta ovat olleet pelkkää harjoittelua omissa oloissa. Hän haluaa olla paras omassa työssään ja keskittyy nykyisin täysin siihen.

Mitä on tapahtunut, on tapahtunut. Hän toivoo, että hänen brändinsä ja nimensä liitetään hänen työhönsä eli urheiluun. Kaikki mahdollisuudet ammatin osalta ovat edessä. Elä hetkessä, ole läsnä ja nauti elämästä – siinä kiteytettynä Makwanin viesti ja hän huikkaa lopuksi; hyvää ja aurinkoista alkanutta kesää kaikille!

Katso tästä The story of Makwan Amirkhani: https://youtu.be/lXmngRF6s6o